GAZ MASAJI

GAZ MASAJI

Yeni doğan bebeklerde ilk haftalarda gazla ilgili bir sıkıntı olmaz, çünkü henüz sindirim sistemleri iyi gelişmemiştir, çoğunlukla emzirme sırasında sulu ve yeşil renkte gürültülü kaka yaparlar, bu geçiş kakasıdır.

 Yeni doğan bebeklerde ilk haftalarda gazla ilgili bir sıkıntı olmaz, çünkü henüz sindirim sistemleri iyi gelişmemiştir, çoğunlukla emzirme sırasında sulu ve yeşil renkte gürültülü kaka yaparlar, bu geçiş kakasıdır. İlk yaptığı kaka anne karnında iken bağırsaklarında biriken safra salgısı ile yeşil siyah renkte mekonyum denilen yapışkan bir dışkıdır . Sonraki  birkaç gün veya ilk hafta içinde ise  geçiş kakaları göreceksiniz. Sindirim organları geliştiğinde ve bağırsaklarda ki emilim arttıkça hem ilk günlerde ki kaka yapma sıklığı azalacak, anne sütünün büyük bir kısmı bebeğin bağırsakları tarafından sindirilip, çıkacak posa kalmadığından 2 ila 5 günde bir kaka yapması dahi mümkün olabilecektir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakasının rengi altın sarısı ve krem kıvamındadır.

Bu sebeple ilk haftalar  emzirmeye başlamdana önce çok kirlenmemişse alt değiştirme yapmadan memeye tutulmalıdır, zira emme başladığında bebek tekrar kaka yapacaktır. İlk haftalar çok ciddi  gaz problemi yaşamayacaksınız.

Ancak bazen ilk haftada, bazen on, bazen de yirminci günün bir akşam üstü saatinde, bebeğinizin huzursuzluğu artar, ağzı sürekli emmek için aranır, dizlerini karnına çekerek sinirli bir şekilde çığlıklar atarak sizi şaşırtır. Bu esnada bağırsaklarda gaz sıkışmasının sebep olduğu spazm canını acıtıyor ve emerek rahatlamak istiyor ama emerken de ağrı olunca sinirlenip ağlamayı sürdürüyor. İşte bu günler de bebeğin memeyi emmek isteyip, emerken bırakarak sinirli ve çığlıklarla ağlaması pek çok annenin sütü olmadığı için bebeğinin ağladığını düşünmesine yol açıyor ve zavallı gaz spazmı ile uğraşan bebeğe, bir de mama verme yanılgısına düşüyorlar. Hatta böyle zamanlarda bebeğe bir şey oldu endişesi ile aile, çocuk doktoruna bile gidebiliyor.

Bebekler de gaz olması kaçınılmaz bir durum, çünkü bedenlerini hareket ettiremiyorlar, sürekli yatar durumdalar, sadece sıvı alıyorlar, sindirim organları gelişiyor, hazım bakterileri oluşuyor, bu esnada emerken de hava yutuyorlar, sırtına vurarak yuttuğu havanın büyük kısmı çıkarılsa bile yine de bağırsağa geçen küçük hava baloncukları akşam saatlerine doğru bağırsağın hereketleri ile birbirinin üzerine eklenerek büyük bir hava baloncuğuna dönüşüp, kalın bağırsağın bir noktasına takılarak, bağırsağın peristaltik hareketleri sonucu sıkışan gaz şiddetli spazma sebep oluyor. Bebeğiniz de gaz sıkışması sonucu oluşan spazm sırasında karın duvarı da sert ve gergindir, hemen masaj yapmak üzere manevralara başlarsanız bebeğiniz canı yandığı için daha fazla ağlayacaktır. Masaja başlamadan önce bebeği kucağınıza yatırın bacaklarınızda onu hafifçe sallayın, diğer yandan avuçlarınızı birbirine hızlıca sürterek, avuc içlerinizin iyice ısınmasını sağlayın ve ısınan avuçlarınızı bebeğinizin karnına kapatın. Sıcak uygulama bebeğinizin karnındaki spazmı rahatlatır, bazen yalnızca bu şekilde bile bebeğin rahatladığını görebilirsiniz.

Spazm giderildikten sonra ise aşağıda anlattığımız masaj manevralarını uygulayarak, bebeğinizin bağırsaklarında spazma sebep olan hava baloncuklarını homojenize şekilde dağıtıp, çıkmasını sağlayacak masaj manevralarını yapabilirsiniz, hem gaz hemde kaka yapma sıkıntısı yaşayan bebeğiniz için bu uygulama çok işe yarar, bebeğinizin rahatlamasını sağlar.

Her manevrayı altı kez tekrarlayın, manevraların arasında 10 a kadar sayarak dizlerini karnına itme egzersizini uygulayın.

 

 

  1. Manevra, ince bağırsağı uyarır, ellerinizin sıcak olması gerekli ve bebeğin tenin de rahat kayabilmesi için yağ kullanmalısınız. Ellerinizi sıra ile  göğüs kafesinin altından, kasıklara doğru , sanki karnı boşaltıyormuş gibi çekiyorsunuz.
  2. Manevra, kalın bağırsağın üzerine uygulanır, kalın bağırsağın hareketleri saat yönüne doğrudur, bebeğinizin karnında bir saat olduğunu hayal edin ve sol elinizi saatin altı noktasına koyun. Saat yönüne doğru sol elinizle ilerleyin, böyle devam ettiğinizde karnında saat yönünde daireler çizeceksiniz, sağ eliniz ise saatin on  noktasından, saatin beş noktasına doğru yarım daireler yapsın.  6 kez tekrarlayıp, on saniye bebeğinizin dizlerini karnına doğru itme egzersizini uygulayın.
  3. Manevra, son manevra, bu manevrada, baş parmaklarınızı bebeğinizin tam karın deliğinin üzerine koyun ve parmaklarınızı karnın yanlarına doğru çekin, sanki açılmış bir kitabın sayfalarını düzeltiyor gibi; 6 kez tekrar ve on saniye bebeğinize diz itme egzersizi yapın. Karnı yumuşacık olacak, bebeğiniz gazlarını, kakasını rahatça yapacaktır.